A Szakrális körtánccal a tánc ősi formáját elevenítjük fel azáltal, hogy körben, kézfogással táncolunk különböző népek hagyományos és modern zenéire. A körtáncban a lépések egyszerűek, könnyen megtanulhatóak, semmilyen táncos előképzettséget nem igényelnek.

A Szakrális Körtáncok (szakrális = szent) „mozgalma” az 1970-es évek elején indult útjára Skóciából, a nemzetközi Findhorn Alapítványtól. Bernard Wosien balettmester gyűjtötte össze és tanulmányozta az európai körtánchagyományokat és sokat tanult e táncok lélekre gyakorolt hatásairól. E hatalmas tudásanyagot Findhornban, az ottani spirituális közösségre hagyományozta és így innen indult útjára és jutott el a világ számos országába ez a szép hagyomány. Az ősi táncokat rendszeresen táncolva elmélyült, meditatív közösségi együttlétek teremtődnek, ahol az önismeret és a mozgáson keresztüli felszabadító élmény átélése a lényeg.

A körtáncmozgalom ősi hagyományokhoz nyúlik vissza. Abban az időben, amikor az emberek életének szerves része volt a tánc, táncoltak olyan fontos események kapcsán, mint a születés, halál vagy szerencsés vadászat. Tánccal köszöntötték a napfelkeltét, és kértek esőt. A táncuk nem a közönségnek szólt. A szakrális körtánc is maguknak a táncolóknak szól, és a foglalkozások is többnyire valamilyen esemény, téma vagy ünnep köré rendeződnek.

A Körtáncok élettani hatásai a Testre:

- Tudatosítja és feloldja a testi feszültségeket
- Életenergiával, erővel tölt fel
- Összehangolja a két agyféltekét (a gyakori keresztező mozgások által)
- Segíti a testi elfogadást és az öngyógyító folyamatok beindulását
- Növeli az állóképességet
- Javítja a mozgáskoordinációt
- Segíti az egészséges testtudat kialakulását

A Körtáncok élettani hatásai a Lélekre:

- Segít feloldani a napi feszültségeket, a stresszt
- Megkönnyíti a különböző érzelmek átélését
- Segít elcsendesíteni az elmét, az állandó belső zajt
- Örömöt, felszabadulást, kiegyensúlyozottságot ad
- Segít átélni a közösség erejét, támogatását és a különbözőségeinken túli "egység" élmény megtapasztalását
- Meditatív, módosult tudatállapotot hozhat létre, mely segít lényünk lényegi részével kapcsolatba kerülni
- Teret ad az úgynevezett "Flow" élmény átéléséhez

A foglalkozások alatt a különböző népek ősi illetve modern körtáncait táncoljuk, pld. magyar, moldvai, görög, breton, török, francia, ír, spanyol, indiai, bolgár... stb.

Az együttlét szakralitását a tiszta, tudatos figyelmünk, a tradicionális lépésekbe kódolt több száz éves bölcsesség, a kör, mint ősi szakrális forma adja. A különböző körtáncok táncolása lehetővé teszi számunkra, hogy erősödjünk a tudatos jelenlétben, az elménkből megérkezzünk a testünkbe, az érzéseinkbe és végül lényünk középpontjába.

A legfontosabb, amire tanít a körtánc, a jelenben, a most-ban élni, megtapasztalni, átélni a zene, a mozdulatok hatását a testünkre. Felfedezni újra a természet szépségeit, a színek, a kreatív tevékenységek áldásos hatását. Tanuljuk az együttlét során önmagunk és mások elfogadását, a tudatosabb testi jelenlétet, megtapasztalhatjuk, hogy mekkora erő rejlik abban, ha tudjuk, hibázhatunk, ha szabadon átélhetjük és kifejezhetjük érzéseinket, önmagunkat.

Szakrális körtánc Pápán, Szabó-Rácz Andrea vezetésével
Info: +36/70/77-21-882 illetve Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.